we are experience designers

heropening jenever museummolen de walvisch

22-02-2018

Schiedam is de Jeneverhoofdstad bij uitstek met een rijke jenevergeschiedenis en reusachtige korenmolens. Voor de herinrichting van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam maakt Tinker het ontwerp verspreid over drie publiekslocaties: Jenevermuseum, Museumbranderij en Museummolen. Molen De Walvisch is inmiddels gerenoveerd en opent dinsdag 27 februari voor publiek.

Voor Molen De Walvisch produceerde Tinker een panoramafilm waarin de geschiedenis van ‘de reuzen van Schiedam’ letterlijk in vogelvlucht wordt uitgelegd. Spectaculaire dronebeelden van de bestaande molens zijn gecombineerd met geanimeerde panorama’s van het Schiedam van vroeger. De film is metersgroot op de ronde binnenmuren geprojecteerd en wordt zo onderdeel van de molen zelf. 

Op de verdieping erboven (de molenzolder) bedacht het bureau een interactieve opstelling met in het midden een zeer gedetailleerd schaalmodel van een molen. Bezoekers worden hier zelf als het ware ‘reuzen’. Rondom het model is een meubel ontworpen waar bezoekers  door zelf te ontdekken, te malen en te draaien alles te weten komen over de techniek van een molen en het ambacht van de molenaar.  

Tot slot is een audiotour ontwikkeld waarin authentieke Schiedamse molen- en jeneverliefhebbers aan het woord komen. De route leidt door de molen en rond de Lange Haven langs locaties die te maken hebben met het rijke verleden van Jeneverstad Schiedam.