we are experience designers

Over ons

Tinker is een bureau voor belevingscommunicatie. We ontwerpen en bouwen narratieve ruimtes. Dat zijn plekken waarin verhalen tot leven komen. Onze kracht ligt in ontwerp én productie voor innovatieve musea en zelfbewuste bedrijven.


Juni 1991. Als studenten in artificiële intelligentie (AI), kregen we de vraag om een tentoonstelling over ons vakgebied te maken. We hebben drie weken geschroefd, gesleuteld en robotstemmen geïmiteerd. Het resultaat was een übercool apparaat: een levensgrote computer met emotie, stemmen en afwijkend gedrag. 

Onze robot bevatte eigenlijk alles wat we later zijn gaan doen. Dik vijfentwintig jaar later maken we nog steeds communicatiemachines en -omgevingen. We vinden het leuk om elk denkbaar onderwerp tot leven te wekken en daarbij telkens nieuwe technieken toe te passen.

De partners binnen Tinker zijn opgeleid in de psychologie en pedagogiek. Daardoor zijn we goed in beleving. We weten hoe je verhalen op de juiste manier vertelt en inkleurt. We keren een onderwerp graag binnenstebuiten, zodat het publiek kan genieten van de inhoud. Dat doen we in historische, wetenschappelijke en maatschappelijke projecten. 

Omdat we het al zolang doen is er nog een expertisegebied bijgekomen: het planmatig ontwikkelen van belevingsprojecten. We zijn permanent betrokken bij vernieuwing in musea en andere bezoekerscentra en daardoor zien we steeds beter hoe dergelijke processen verlopen. Deze kennis zetten we in als meedenker en -doener voor opdrachtgevers. We kunnen in elke fase een bijdrage leveren.

visie

orbis_about_3.jpg

Belevingscommunicatie is populair. Mensen voelen zich aangetrokken tot verhalen die ze aan den lijve kunnen ondergaan. Maar het imago van beleving is ook een beetje leeg, alsof het over het opwekken van oppervlakkige sensaties zou gaan. Er kan echter zoveel meer. Het palet van menselijke ervaring is uitgestrekt: van rauwe emoties tot aan subtiele esthetische noties en alles wat daar tussen zit. Als je belevenissen ontwerpt met dat palet als instrument, creëer je rijke ervaringen die zowel spectaculair, interessant als betekenisvol kunnen zijn.

Onze opdrachtgevers hebben grote ideeën waarmee ze de wereld gezonder, mooier of interessanter willen maken. Vaak gaan daar complexe verhalen mee gepaard, die je op meerdere manieren tot je moet nemen om ze helemaal te bevatten. Onze benadering van belevingsontwerp is daar bijzonder geschikt voor. We variëren zowel in de vertelstijlen als in de manieren waarop ze verbeeld worden. Zo komt het verhaal op allerlei manieren binnen en nestelt het zich in hoofden en harten van het publiek.

imagineering

vis_about.jpg

Imagineering staat voor engineering on imagination, sleutelen aan de verbeelding dus. Een grotendeels in eigen huis ontwikkelde werkwijze, samen met onze kring vormgevers, kunstenaars en mediatovenaars. Het is een mix van theater, film, ruimtelijk ontwerp en een scheutje psychologie. 

Wij maken ruimtes die verhalen vertellen. Geestverruimende plekken waar ideeën en verhalen gemakkelijk van eigenaar wisselen. Meer over deze werkwijze lees je in het boek Worlds of Wonder, Experience design for curious people. Auteurs Stan Boshouwers and Erik Bär, oprichters van Tinker imagineers, leggen daarin de What, Why en How van deze manier van werken uit.

diensten

coach_about.jpg

creatieve consultancy

Co-creatieprocessen brengen mensen bij elkaar en leveren gedeelde visies op. Wij bedenken concepten of helpen u om dat zelf te doen met brainstorms, inspiratiesessies en creatieve bijeenkomsten. Daarnaast bieden we strategieën waarmee u uw visie kunt implementeren. Door middel van concept-presentaties, bidbooks en masterplannen in alle soorten en maten.

belevingsontwerp

Ons studio team mixt ruimtelijke, theatrale, multimediale en verhalende technieken om uw doelgroep recht in het hart te raken. Vrije denkers en doeners met een voorliefde voor de nieuwste media, communicatiestijlen en graphics. Voor bijzondere momenten en eens in je leven-belevenissen.

productiemanagement

Samen maken we dromen waar. We zorgen voor productie-ontwerp, projectmanagement of turnkey-oplevering, al naargelang uw wens. Met ruim twintig jaar ervaring kennen we elke stap van het proces, zelfs onder de lastigste omstandigheden. En komen we altijd uit op vernieuwende installaties, ruimtes en (brand) experience centres.