we are experience designers

world food experience: interactiever, flexibeler en gastvrijer

26-06-2023

Tinker imagineers werkt aan een herontwerp voor de World Food Experience in Ede. Nadat de Raad van State in december 2022 het bestemmingsplan van de Experience van tafel veegde vanwege realisatie van nieuwbouw, kreeg Stichting WFCE de opdracht van de gemeente Ede en de provincie Gelderland om de plannen aan te passen. Samen met ontwerpbureau Tinker is het vernieuwde plan tot stand gekomen. In het vernieuwde plan is meer ruimte voor interactie, flexibele programmering en verbinding met lokale, regionale en nationale voedselinitiatieven.

Meer doen op minder meters 
Met het wegvallen van 40% van het vloeroppervlakte is het belangrijkste uitgangspunt het in stand houden van de bezoekersbeleving. In het vernieuwde ontwerp worden de jonge bezoekers nog meer uitgedaagd zelf deel te nemen door extra interactieve elementen zoals spelshows met hosts, interactieve stations en fysieke uitdagingen. Ook de vrijgekomen buitenruimte wordt ten volle benut. Op de plek waar voorheen de nieuwbouw zou komen, verrijst straks een thematuin en innovatiekas met aandacht voor land- en tuinbouw en innovaties uit de Nederlandse voedselsector. LOOS van VLIET is de betrokken landschapsarchitect. Zij werkten nauw samen met Tinker voor de ontwerpen van de buitenruimte.

Het restaurant draagt actiever bij aan het vertellen van het verhaal achter ons dagelijks eten. Bij elk gerecht dat je bestelt, zie je op een bijzondere manier waar het vandaan komt en welke bewerkingen het onderging voordat het op je bord komt. Daarnaast worden bezoekers bij binnenkomst van de centrale ‘hub’ gastvrij en culinair ontvangen zoals je mag verwachten in een attractie over voeding. 

De plannen zijn aangeboden aan de gemeente Ede en de provincie Gelderland die na de zomer een definitief besluit nemen over de bouw van de nieuwe thema-attractie over voedsel. Bij positieve besluitvorming gaat de stichting over op realisatie.