we are experience designers

tentoonstelling north and south in museum catharijneconvent geopend

25-10-2019

Donderdag 24 oktober is de tijdelijke tentoonstelling North & South in het Museum Catharijneconvent geopend. Zeldzame topwerken uit de hoge middeleeuwen zijn vanuit Noorwegen en Spanje samengebracht. Een unicum, omdat deze kunst in het midden van Europa veelal verloren is gegaan. Tinker ontwierp rondom deze bijzondere objecten een ontdekkingsreis naar hun herkomst.

Vertrekpunt van North & South is het oudste houten Mariabeeld (ca. 1240) uit de collectie van het museum. Deze ‘mysterieuze’ Maria roept veel vragen op. Waar stond ze in de middeleeuwen, wat was haar functie? Bezoekers ontdekken dat haar familieleden zich in het uiterste noorden en zuiden van Europa bevinden en opvallend gelijk zijn in beeldtaal doordat er veel gereisd werd in die tijd. Ook is al deze kunst gerelateerd aan het heilg altaar. Maar nergens ter wereld is een compleet hoog-middeleeuws altaar bewaard gebleven.   

Een hoogtepunt – en slotstuk tegelijkertijd - is dat Maria op een magische manier in haar oorspronkelijke context wordt geplaatst. Tinker brengt haar spirituele wereld tot leven in een 3D belevenis van het middeleeuws altaar. Door middel van projectie, kunst, muziek en geur kunnen bezoekers ervaren hoe een middeleeuwer de misviering moet hebben beleefd.  

Conservator Micha Leeflang: “Voor het eerst kunnen we nu een compléét beeld schetsen van het altaar uit de periode 1100-1350. Deze unieke tentoonstelling brengt een vergeten stuk geschiedenis tot leven”. 

De meeste altaardecoraties hebben vanwege hun kwetsbaarheid hun land niet eerder verlaten. In Museum Catharijneconvent krijg je de kans om Maria met haar tijdgenoten te vergelijken en samen te bewonderen. De kleurrijke grafische laag vormt de verbinding tussen verleden en heden. In een moderne iconografische stijl geeft het de bezoekers meer verdieping en context bij de getoonde collectie.  

North & South is van 25 oktober tot en met 26 januari 2020 te bezoeken.