we are experience designers

vernieuwd airborne museum nodigt kinderen uit op expeditie te gaan in het verhaal waterschapsheuvel

18-10-2019

Een van onze favoriete projecten krijgen een update! De succesvolle Airborne Experience (uit 2009) die de Slag om Arnhem tot leven brengt, wordt vernieuwd en uitgebreid. Vanaf 28 oktober tot en met half maart 2020 sluit het Airborne Museum Hartenstein voor deze verbouwing.

Daarnaast werken we voor de heropening aan een nieuwe kinderbeleving rond de wereldberoemde roman Waterschapsheuvel [Watership Down, Richard Adams 1972] over de reis en opbouw van een nieuwe kolonie konijnen. De oorlog die ontstaat in het verhaal tussen twee verschillende kolonies is geïnspireerd op de Operatie Market Garden en de Slag om Arnhem. 

Sarah Heijsse, directrice van het Airborne Museum, legt in De Gelderlander de overeenkomsten uit. “De in 2016 overleden auteur Richard Adams leidde tijdens Operatie Market Garden een ‘jeepteam’ van de Airborne Light Company van het Royal Army Service Corps. Hazel, de leider van de groep konijnen, is in ‘Watership Down’ geïnspireerd op Adams bevelvoerend officier, major John Gifford. De krijger Bigwig gaf hij in ‘Watership Down’ het karakter van Captain Desmond Kavanagh. Hij redde een paar van zijn kameraden met dekkingsvuur uit een Duitse hinderlaag in het bos buiten Oosterbeek en kwam daarbij om het leven. Kavanagh ligt op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek begraven.”  

De beleving voor kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar is te zien in Villa Hartenstein in Oosterbeek. Kinderen gaan op expeditie in het verhaal, dat zich in de ruimte als bladzijden in een boek om hen heen ontvouwt. Alsof ze zelf een konijn zijn gaan ze actief op zoek naar de perfecte kolonie. Alleen samen vinden ze wat ze zoeken. Maar er is ook dreiging, dat hoort tenslotte bij oorlogsmuseum als dit. Het belooft dus spannend te worden! Het museum mag beelden uit de vorig jaar uitgebrachte miniserie Watership Down op Netflix – een remake van de originele tekenfilm uit de jaren ’70 – gebruiken voor de tentoonstelling.