we are experience designers

ontwerp made by holland voor paleis soestdijk in blauwe kamer

01-04-2017

Uit de vele inzendingen voor de toekomst van Paleis Soestdijk zijn er nu drie teams overgebleven die eigenaar van het gebouw en de tuinen willen worden, waaronder Made by Holland (West 8, Tom Postma design, Hylkema Consultants en Tinker imagineers). De Blauwe Kamer, tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw, houdt ze in het maartnummer tegen het licht.

"Made by Holland is synoniem voor 'geworteld in Nederland'. Het voorstel maakt van Soestdijk een herkenbaar Nederlandse plek die toont waar wij goed in zijn: 'Soestdijk staat symbool voor het Koningkrijk der Nederlanden'."

"Het plan refereert aan het koninklijke verleden van de plek, maar houdt er niet rigide aan vast. Made by Holland slaagt erin met collages de verbeelding te prikkelen. De collages dragen de signatuur van architectenbureau Tinker imagineers, dat gespecialiseerd is in het creëren van spannende belevenissen voor in musea en monumenten."

"West 8 tekenden de landschappelijke uitwerking, Tom Postma design de herbestemming van het paleis, waar pareltjes van Dutch Design worden tentoongesteld. De bovenste verdieping wordt herbestemd tot hotel met 22 kamers. De entree tot het landgoed, 'de Parade' ligt aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg."

"Levendigheid in en rond het paleis is van groot belang voor het slagen van het plan. 's Avonds kan er gegeten en gedronken worden. Op het terrein worden evenementen georganiseerd. De Zochertuin verandert in een levendige wereld van follies, die af en toe worden vervangen om herhaalbezoek uit te lokken. Je wandelt er straks over een spiegelpad naar 'watermirakels' en hangende tuinen. Bestaande elementen in het landschap als een watertoren en ijskelder zijn dankbaar opgenomen in de ontdekkingstocht." 

Op 28 april doet elke partij een definitief bod, zes weken later volgt de uitslag. Het bod met de hoogste prijs wint.