we are experience designers

mondriaanhuis vernieuwd door tinker imagineers

07-03-2017

Treed in de voetsporen van Piet Mondriaan. Loop met hem mee langs de kraamkamers van zijn unieke schilderkunst. En kijk door de ogen van de man die zichzelf en zijn werk steeds opnieuw uitvond. Het Mondriaanhuis in Amersfoort is vernieuwd en heropent op 7 maart, zijn geboortedag. Tinker imagineers bedacht en maakte het multimediale concept en een nieuw ontwerp voor het interieur: van entree, café en winkel tot routing en sfeer.

Bezoekers reizen in het geboortehuis van Piet Mondriaan door het leven van de eigenzinnige pionier van abstracte kunst: van Amersfoort naar Winterswijk, en van Amsterdam via Parijs en London uiteindelijk naar New York. Ze ontdekken zijn iconische werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden. En worden tegelijkertijd ondergedompeld in zijn artistieke zoektocht.

Works
De reis start met een video-installatie van Mondriaans oeuvre. Een muzikaal beeldverhaal dat de bezoekers meeneemt, via zijn vroege landschappen en de kleurrijke zeegezichten, naar zijn karakteristieke abstracte wereld. Steeds begeleid door de muziek van zijn tijd en zijn smaak, van Ravel tot jazz, van Stravinsky tot boogiewoogie.

New York
In zijn laatste levensjaren in New York begon Mondriaan als het ware opnieuw - hij bevrijdde zich van de zwarte lijnen, en hij zocht en vond nieuwe ruimte in zijn werk. Bezoekers stappen in Mondriaans droomwereld, waar zijn werk, de stad en zijn favoriete muziek in een audiovisueel spektakel samensmelten.

Interieurontwerp
Uitgangspunt voor het vernieuwde interieur is het geboortehuis als een leeg canvas. Bij binnenkomst ervaar je een witte, lichte ruimte. Door het volgen van de routing door het museum krijgt het canvas van zijn leven invulling. De artistieke bewegwijzering bestaat uit grote geschilderde kleurvlakken die telkens refereren aan kleuren uit zijn gehele oeuvre, bijvoorbeeld het donkergroen of roze uit zijn vroege periode. Deze vlakken zijn met de hand aangebracht in de voor Mondriaan zo kenmerkende gelaagde structuur.

In de nabije toekomst bouwen we verder aan het Mondriaanhuis met onder andere een tocht langs de hoogtepunten van zijn Nederlandse periode, een upgrade van zijn Parijse studio en DIY-atelier, en intermezzo in London.

Recensie Trouw (7/3): "Het swingt in het Mondriaanhuis, het museum aan de Kortegracht in Amersfoort. Boven wordt met een indrukwekkende licht-, geluid- en videoprojectie een indruk gegeven van het New York van Mondriaan."