we are experience designers

interactieve, hypermoderne crime experience opent 2018 in amsterdam

13-04-2017

In de loop van 2018 zal de ‘Amsterdam Crime Experience’ haar deuren openen in de hoofdstad. Het gaat om een hypermodern, interactief misdaadmuseum, dat in deze vorm nog niet bestaat. Eén van de initiatiefnemers is misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Hij verwacht dat de Crime Experience jaarlijks enkele honderdduizenden bezoekers zal trekken.

De Amsterdam Crime Experience speelt in op de groeiende belangstelling voor misdaad, opsporing en forensische wetenschap. In de experience kunnen bezoekers interactief hun eigen vaardigheden en talenten testen. Het concept van de experience is ontwikkeld door Tinker imagineers in Utrecht.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries: “Misdaad is een populair thema, de kijkcijfers van de vele true crime series en de brede aandacht voor misdaad in de media bewijzen dat. Een interactieve experience waar je spelenderwijs kunt leren hoe misdaad wordt onderzocht sluit hier perfect bij aan. De Amsterdam Crime Experience is een ‘wereldprimeur’ en in feite overal toepasbaar’."

Initiatiefnemer Jasper van der Schalie: “Vanuit mijn jarenlange fascinatie voor misdaad heb ik samen met Peter R. de Vries en adviesbureau Tinker dit plan ontwikkeld. De Amsterdam Crime Experience wordt state of the art, mede omdat we het maken met de toppers van hun vakgebied.”

Concept
De experience bestaat uit meer dan 15 interactieve ruimtes waar vrijwel alle aspecten van misdaad en opsporing aan de orde komen. Men kan zelf forensisch onderzoek doen op een plaats delict, een teamgenoot met een leugendetector verhoren, de nieuwste afluistertechnieken toepassen, een compositietekening van een verdachte maken, schietvaardigheid testen etc. Alle opgedane vaardigheden kunnen vervolgens worden toegepast in één van de twee Crime Scene Rooms, waar de bezoeker binnen een bepaalde tijd een misdrijf moet zien op te lossen.

Gouden tips
Peter R. de Vries voorziet de bezoekers tijdens de opdrachten van cruciale informatie en ‘gouden tips’ via interactieve beeldschermen. Voor echte ‘speurneuzen’ is er ook extra, verdiepende informatie via dit systeem op te vragen.

Aan de hand van alle scores in de interactieve ruimtes berekent het systeem tenslotte een persoonlijke profiel. Is de bezoeker een rechtgeaarde crimefighter of heeft hij eerder het profiel van een geraffineerde crimineel? Iedereen krijgt na afloop zijn/haar scorezwart op wit in een bijzonder misdaadrapport. Uiteraard zijn er ook vele bijzondere social sharing gelegenheden, zoals een ‘mugshot’ en een ‘police line-up’.

Meer info: www.amsterdamcrimeexperience.nl