we are experience designers

deens tirpitz museum door big en tinker imagineers geopend voor publiek

29-06-2017

In het Deense West-Jutland is 29 juni TIRPITZ geopend, een bijzonder museumcomplex naar Deens en Nederlands ontwerp. Architectenbureau Bjarke Ingles Group (BIG) liet het museum verzinken in het Deense duinlandschap om het vervolgens door middel van veel licht en glas vanuit het hart te openen naar de buitenwereld. Het Utrechtse bureau Tinker imagineers nam het ritme van het gebouw en de omringende natuur als uitgangspunt van het tentoonstellingsontwerp en schiep een reis door de ruimte en tijd van West-Jutland. Het resultaat: een harmonieus en laagdrempelig museum. En een lust voor de zintuigen.

Het nieuwe Tirpitz museum telt vier tentoonstellingsruimtes en is via een tunnel verbonden met een grote geschutsbunker uit de Tweede Wereldoorlog, die onderdeel uitmaakt van de Atlantikwall. Eenmaal in het museum stem je af op het natuurlijke ritme van West-Jutland. De hartslag van de regio. In het centrale atrium is die beweging weergegeven als een pulserende projectie met symbolen van een zeevarende natie, die de bezoekers de weg wijst naar de tentoonstellingen.

Iedere zaal kent zijn eigen ritme waarop de verhaallijn meebeweegt: eb en vloed, dag en nacht, goed en kwaad, warmte en kou, het verstrijken van de tijd. West Coast Stories, de ruimte waar de lokale geschiedenis centraal staat, wordt eens per uur omgetoverd tot een 4D-theater bij nacht. Een audiovisueel spektakel dat bezoekers zittend in een reddingsloep, meevoert in een stormachtige reis door de tijd. 

In het weerbarstige bunkerlandschap van Army of Concrete ontdekken bezoekers het verhaal van de Atlantikwall in West Jutland. Maar wanneer ze de betonnen bunkers binnengaan, blijken het persoonlijke binnenruimtes van Denen en Duitsers die rondom de Atlantikwall werkten en leefden. Bijvoorbeeld de meisjeskamer van Anna, die een kind kreeg van een Duitse soldaat.

Even verderop staat het feeërieke bos van staal in Gold of the West Coast. Door verandering van kleur en geluid voelt deze zaal afwisselend warm en koud: verwijzingen naar de geschiedenis van barnsteen. In de abstracte maar sprookjesachtige bomen vinden bezoekers miljoenen jaren oude insluitingen, kunstvoorwerpen maar vooral veel verhalen. Over de aantrekkingskracht van barnsteen, maar dat als je niet uitkijkt, je er ook gek van kan worden.

Het Tirpitz museum is vanaf 30 juni geopend voor publiek.