we are experience designers

6 museumtips in europa

06-06-2023, roos harms

buiten de gebaande paden

Veel Tinkers zoeken in hun vrije tijd naar inspiratie in binnen- en buitenland en komen dan bijzondere musea en exposities tegen. Ik heb een aantal van die plekken op een rijtje gezet die iets extra’s bevatten waar we bij Tinker blij van worden. Dit kan om uiteenlopende redenen zijn, zoals interessante interactives en digitale snufjes. Maar ook bijzondere collectiepresentaties en invalshoeken of tentoonstellingen met een mooie vormgeving. Allemaal bijzonder en net wat anders, dus zeker het bezoeken waard.

1. Archeologisch museum Lugdunum in Lyon 

Je komt voor de architectuur en blijft voor de objecten en verhalen. Het gebouw is van de hand van architect Bernard Zehrfuss en ligt verstopt in de heuvels van Lyon waar de stad in 43 A.D werd gesticht. Het is een collectiegericht museum, maar hier en daar zitten wat digitale toepassingen die de collectie extra diepgang geven. Door de vorm van het gebouw word je op een natuurlijke manier door het 4.000m2 museum geleid. Let op de natuurlijke lichtinval, het komt steeds weer van een andere plek. 

2. Galerie Dior in Parijs 

Of je nou van mode houdt of niet, dit sinds een jaar geopende museum is een feest voor het oog. Er is vooral kleding te zien, maar er wordt in de negen groots opgezette ruimtes ook verteld over de geschiedenis en de filosofie achter het merk. Elke ruimte heeft zijn eigen thema en sfeer en er is volop gebruik gemaakt van projectie en licht. In een van de ruimtes zie je bijvoorbeeld hoe het lijkt alsof de naaisters nog steeds in dit gebouw aan het werk zijn. Zie je ze boven je lopen? De gouden rand op de vloer is de rode draad door de tentoonstelling en functioneert als drager van teksten en houdt de bezoeker op afstand van de collectie. 

3. De Stevns Klint Experience in Denemarken 

Een van onze eigen projecten kan hier eigenlijk niet ontbreken. Bovenal een aanrader omdat het op een hele bijzondere locatie in Denemarken ligt. Net achter de 17km lange kliffen van Stevns Klint ligt een nieuw bezoekerscentrum dat gaat over de massa-extinctie van 66 miljoen jaar geleden, waarin de dino’s uitstierven maar onze voorouders het overleefden. Lang was onbekend wat deze plotselinge extinctie had veroorzaakt. Bij Stevns Klint werd de reden gevonden: een asteroïde-inslag. Door middel van een immersieve show en een multi-sensorische tentoonstelling leer je meer over hoe de wereld er toen uit zag, hoe de asteroïde voor een massa-extinctie zorgde en wat de gevolgen ervan waren. Meer over de Stevns Klint Experience lees je hier.

4. Wellcome collection Londen 

De wellcome collection combineert wetenschap, geneeskunde, leven en kunst in een modern gebouw midden in Londen. En dit doen ze best knap met een combinatie van een vaste collectie en tijdelijke tentoonstellingen. Hoewel een groot deel van de medische collectie van Henry Solomon Wellcome momenteel niet te zien is vanwege renovatie, is een van de leukste onderdelen misschien wel de bibliotheek en woonkamer die qua ontwerp en inhoud perfect aansluit op de rest. Hier vind je allerlei boeken over de bovenstaande onderwerpen, kan je even ontspannen of studeren of een van de kleine opdrachtjes doen die hier verstopt zitten.

5. Pitt Rivers museum in Oxford 

Dit archeologisch en antropologisch museum zit verstopt achter het natuurhistorische museum van Oxford en voelt als een verborgen schat. Je weet letterlijk niet wat je ziet als je binnenkomt en wordt overweldigd door de hoeveelheid collectie die tentoongesteld staat. Wat bijzonder is dat de collectie sinds de oprichting in 1884 thematisch is gerangschikt waardoor er objecten uit allerlei verschillende tijden en culturen samen in een vitrine liggen. Daardoor is het verband tussen de objecten op het eerste gezicht misschien niet altijd meteen duidelijk, wel maakt dat het des te leuker om uit te puzzelen.

6. In Flanders Fields Museum, Yper, België

Het Eerste Wereldoorlog museum gaat in het bijzonder over de oorlog in België en vertelt daarnaast een breder verhaal. Bezoekers komen door acteurs en films oog in oog te staan met mensen die een rol speelden in de oorlog. Dit zijn onder andere soldaten van beide fronten, dokters, deserteurs, pastoors, dichters en denkers. Dit geeft inzicht hoe het voor hen geweest moet zijn en haalt het idee van de vijand weg. De alledaagse objecten in een serie kasten die telkens iets vertellen over een specifieke persoon, raken diep. Een met een kogel doorboorde portemonnee waar nog steeds de foto van de soldaat en zijn verloofde in zit. Samen met de brieven die hij naar haar schreef geven deze intieme objecten de soldaat een gezicht. De verdiepende laag met wetenschappers en experts aan het woord, laten zien hoe de oorlog nog steeds doorspeelt en relevant is voor het heden.