we are experience designers

vernieuwd nederlands zilvermuseum schoonhoven

silver museum
silver museum

06-06-2014

Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven opent 5 juni haar volledige vernieuwde presentatie ‘Wereld van Zilver’, bedacht en ontworpen door Tinker imagineers. De traditionele opstelling heeft plaatsgemaakt voor een spannende presentatie over het gebruik van zilver. Rondom een lange, feestelijk gedekte tafel vertellen kabinetten met titels als ‘Ja, ik wil’ en ‘Hemels verlangen’ op een eigentijds en associatieve manier het verhaal van zilver.

Het vernieuwde Zilvermuseum mikt op een veel bredere doelgroep dan voorheen. Gezinnen met kinderen kunnen in het nieuwe museum hun hart op halen. Topstukken uit de vaste collectie zijn ingepast in een lichtvoetige en aantrekkelijke presentatie, waarin plezier en verwondering centraal staan.

In de Wereld van Zilver is de 14 meter lange eettafel de blikvanger. De gedekte tafel met bestek, brandende kaarsen, schalen en opscheplepels ademt een en al feestelijkheid en grandeur. Tegelijkertijd is het een tijdlijn. Bezoekers zien hoe stijlen door de eeuwen heen veranderden. De couverts zelf zijn multimediale presentaties die het verhaal achter de verschillende stijlvormen uitleggen.

Maar zilver wordt voor meer gebruikt dan om mee te eten. Dat wordt getoond in een elftal themakabinetten rondom de eettafel. Elk kabinet vertelt een eigen verhaal met bijbehorende sfeer. Typische alledaagse voorwerpen van mannen en vrouwen worden bijvoorbeeld vastgehouden door een woud van blauwe en rode etalagepophanden. En zilveren rammelaars hangen in een vitrine met wit kant en blauwe en roze muisjes, pal daaronder bevindt zich een zwarte vitrine met zwarte stof en as op de bodem gewijd aan voorwerpen rondom begraven.

In de zijkanten van de kabinetten bevinden zich kijkkastjes, die grappige observaties, spelletjes, kleine anekdotes en persoonlijke filmpjes tonen. Bij ‘Opscheppers’ moeten bezoekers bijvoorbeeld raden welke opscheplepel bij welk gerecht hoorde, en bij ‘Het is het waard’ bekijk je beelden die de bewakingscamera maakte van de roof van de zilveren monstrans uit het Catharijne Convent.

do you want to stay tuned?