we are experience designers

tinker trots op nieuwe opdracht: cern science gateway

25-02-2021

Tinker imagineers stort zich met een nieuw project weer op de wetenschap. We zijn geselecteerd om het experience design van twee grote onderdelen van de CERN Science Gateway te ontwikkelen, waarvan de opening voor 2023 op de planning staat. Eén ruimte gaat in op de geschiedenis van het evoluerende universum en de ander over onopgeloste mysteries in de natuurkunde. Beiden maken deel uit van het nieuwe wetenschappelijke educatie- en outreach-centrum van CERN, de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek, dat zich bezig houdt met de fundamenten van de natuur.

Tinker werkt samen met Nederlandse partners voor de engineering en realisatie van hun ontwerp. Zo werken we met Bruns voor de productie van de exhibits, YIPP zorgt voor de interactives en Mansveld levert AV-hardware en lichtoplossingen. De vier partijen werken vaker samen en zijn allen bekende spelers in de wereldwijde branche van tentoonstellingsontwerp.

Het iconische gebouw van 7000 vierkante meter, ontworpen door de wereldberoemde architecten van Renzo Piano Building Workshop in samenwerking met Brodbeck Roulet Architectes Associés, biedt een verscheidenheid aan ruimtes, activiteiten en tentoonstellingen over de onderzoeksonderwerpen van CERN. Van het buitenste heelal tot het kleinste deeltje, van telescopen tot kwantummechanica.

Back to the Big Bang
De tentoonstelling Back to the Big Bang toont de geschiedenis van het evoluerende heelal: van sterrenstelsels tot quarks. Bezoekers gaan terug in de tijd en bekijken de geschiedenis van het heelal vanaf het heden tot aan het begin en reizen tot aan de rand van wat we weten. Daar, aan de rand van onze kennis, speelt het CERN-onderzoek een belangrijke rol.

Into the Future
De tentoonstelling Into the Future onthult de vijf grootste mysteries in de moderne fysica: zwaartekracht en extra dimensies, donkere materie, antimaterie, het Higgsveld en het vacuüm. We bespreken uiteenlopende baanbrekende vragen. Wat is zwaartekracht, waarom is het zo zwak vergeleken met andere dimensies en klopt ons begrip ervan wel? Bestaat er een hele nieuwe familie van deeltjes en kunnen we die detecteren in onze experimenten? Zouden er een oneindig aantal parallelle universa kunnen zijn, die alle mogelijke variaties van parameters van het Higgsveld bestrijken? Wat is donkere energie en hoe beïnvloedt het ons universum? De tentoonstelling bevat verschillende kunstwerken, geïnspireerd door deze mysteries.

De Science Gateway is een centrum van wetenschapseducatie en cultuur met als doel om jongere generaties warm te maken voor de schoonheid van de wetenschap. In het centrum vind je tentoonstellingen, laboratoria voor wetenschappelijke experimenten voor jongeren, en een groot amfitheater voor het houden van wetenschappelijke evenementen voor zowel deskundigen als niet-deskundigen. Praktijkexperimenten zijn een belangrijk onderdeel van het educatieve programma van de Science Gateway, zodat bezoekers uit de eerste hand ervaren hoe het is om een wetenschapper te zijn.

Iconisch gebouw
De Science Gateway komt in een nieuw gebouw, naast een ander iconisch gebouw van CERN, de Globe of Science and Innovation. De ontwerpers zijn het wereldberoemde architectenbureau Renzo Piano Building Workshop in samenwerking met Brodbeck Roulet Architectes Associés. De visie voor de Science Gateway is geïnspireerd op de fragmentatie en nieuwsgierigheid die inherent zijn aan de CERN-locatie en -gebouwen. Het bestaat dan ook uit meerdere elementen die zijn ingebed in een groen bos en onderling zijn verbonden door een brug over de hoofdweg naar Genève. Renzo Piano: ‘Het is een plaats waar mensen elkaar zullen ontmoeten. Kinderen, studenten, volwassenen, leraren en wetenschappers, iedereen wordt aangetrokken door de verkenning van het heelal, van het oneindig grote tot het oneindig kleine. Het is een brug, in metaforische en reële zin, en een gebouw dat wordt gevoed door de energie van de zon, genesteld te midden van een pas gegroeid bos.’

Inventiviteit en creativiteit staan centraal in de architectuur van de Science Gateway, kenmerkend voor de wereld van onderzoek en engineering. Aangemoedigd door de unieke faciliteiten van CERN, zoals de Large Hadron Collider (LHC, 's werelds grootste deeltjesversneller). Architecturale elementen zoals buizen die in de ruimte lijken te zweven, doen daaraan denken.

Een brug over de Route de Meyrin zal de gloednieuwe Esplanade des Particules domineren en symbool staan voor de onlosmakelijke band tussen wetenschap en samenleving.

Beeld header: Renzo Piano Building Workshop in samenwerking met Brodbeck Roulet Architectes Associés
Beeld links: Tinker imagineers