we are experience designers

tinker ontwerp tentoonstelling 'bali - welcome to paradise' in museum volkenkunde

12-10-2018

In Museum Volkenkunde is vanaf 12 oktober de tentoonstelling BALI – Welcome to Paradise te zien. Tinker imagineers uit Utrecht maakte het ontwerp voor een tentoonstelling die het geliefde vakantieoord laat zien, maar ook de achterkant van het paradijs in beeld brengt. Naast de zichtbare wereld van hagelwitte stranden, fotogenieke rijstvelden en luxe hotels ontdekt de bezoeker hoe belangrijk de onzichtbare, spirituele wereld voor de Balinezen is. Hoewel het Indonesische eiland onder druk staat van het almaar groeiende massatoerisme, is de Balinese cultuur nog altijd springlevend.

Een paradijs op aarde
Bali is een van de drukst bezochte vakantiebestemmingen. Vakantiefolders en social media accounts staan vol met beelden van oude tempels, ongerepte natuur en uitgestrekte stranden. Dat paradijselijke imago creëerden de Nederlanders tijdens het koloniale tijdperk om de verovering van Bali en de heftige strijd die daarmee gepaard ging te verbloemen. Sindsdien staat het eiland bekend als toeristentrekpleister en toevluchtsoord voor ontspanning en spirituele verdieping. Tegenwoordig bedreigen massatoerisme, verstedelijking van rijstvelden en plasticvervuiling het Indonesische eiland. Bali staat symbool voor vergelijkbare ‘paradijselijke’ bestemmingen en weerspiegelen deze problemen een wereldwijd fenomeen.

Ontdek het ware Bali
De tentoonstelling neemt je mee op reis door Bali: van de aankomst op het strand maak je een tocht door het binnenland en de markt. Na uitstapjes naar het koloniale verleden en klassieke en hedendaagse Balinese kunst, kom je in een wereld die voor de meeste toeristen verborgen blijft. De hoogtepunten van de tentoonstelling zijn het bezoek aan een tempelfeest en een kennismaking met de rituelen rond leven en dood die voor iedere Balinees een belangrijke rol in hun leven spelen.

In de zeven kleurrijke thematische ruimten is bijzondere collectie te zien en zijn er via multimedia ontmoetingen met diverse eilandbewoners. Ontmoet marktverkopers, kom te weten hoe de hindoeïstische priester de tradities en rituelen in stand houdt, waarom de activistische Balinese kunstenaar Made Bayak de plasticproblematiek aan de orde stelt. Ook kan je luisteren naar een bewoner die werkzaam is in de toeristenindustrie die een toekomst ziet in het eiland waar rijstvelden worden verdrongen door hotels. Start als nieuwsgierige toerist je bezoek en verlaat met nieuwe inzichten en een genuanceerder beeld over Bali het museum.