we are experience designers

tinker brengt een verborgen geschiedenis bovengronds in het nederlands mijnmuseum

06-01-2020

Een warenhuis vermomd als museum, of een museum vermomd als warenhuis. Hoe zit dat? In het pand van het ooit befaamde warenhuis Kneepkens in Heerlen wordt het nieuwe Nederlands Mijnmuseum gerealiseerd. Een logische locatie aangezien Heerlen in de hoogtijdagen van de steenkoolwinning - halverwege de jaren ’50 - de meeste warenhuizen van Nederland telde. Door deze bloeiende industrie waren er veel mijnwerkers die geld te spenderen hadden. Voor en door de mijnwerkers ontstond dit warenhuis. Vrijwel niemand weet dat destijds onder het gebouw zich het grootste industrieterrein van Nederland bevond. Het pand uit 1939 is een rijksmonument van de gerenommeerde architect Peutz en wordt ook wel ‘Klein Glaspaleis’ genoemd vanwege de glazen voorgevel.

Tinker imagineers ontwikkelt samen met het museum een vernieuwend museumconcept. Op vier verdiepingen ontdek je het unieke verhaal van de opkomst, gloriedagen en het verval van de steenkoolwinning in Zuid-Limburg en welke invloed dit had op de samenleving. Een verborgen geschiedenis diep verstopt onder de grond die weer het daglicht ziet.

De bezoeker waant zich in het warenhuis van weleer en ‘shopt’ door het museum. Daar wordt het verhaal verteld van de verbluffende samenwerking tussen de staat, mijn en kerk die zorgde voor een ongeëvenaard succesvolle steenkoolindustrie. Een compleet nieuwe samenleving werd achter de tekentafel bedacht, Zuid-Limburg werd letterlijk opnieuw uitgevonden. Het Nederlands Mijnmuseum vertelt de vergeten verhalen over noeste arbeid, successen, saamhorigheid en de schaduwkanten van deze uitputtingsindustrie.

De huidige locatie van het Nederlands Mijnmuseum, het schacht- en ophaalgebouw van de Oranje-Nassau I mijn, blijft onderdeel van het museum. De opening is op 1 mei 2022.