we are experience designers

opening van coach, speelse en interactieve wereld voor kinderen met overgewicht en obesitas

18-11-2016

Donderdag 17 november 2016 is de nieuwe locatie geopend van het Centre for Overweight Adolescent and Children’s Healthcare (COACH) van het Maastricht UMC+, dat zich richt zich op de medische gezondheidszorg en begeleiding van kinderen en jongvolwassenen met overgewicht. Experience designbureau Tinker imagineers uit Utrecht ontwierp een speelse en interactieve wereld die een subtiel duwtje in de rug geeft richting om gezond te eten en genoeg te bewegen.

Het COACH-programma draait om het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Teams met daarin daarin kinderartsen, diëtisten, psychologen en pedagogen begeleiden de kinderen en hun ouders. Het doel is serieus, maar in de uitvoering staat plezier voorop. En met succes: bij 70% van deelnemers verbetert het gewicht en lukt het onder begeleiding van COACH langdurig gezonder te leven.

De juiste look-and-feel voor een locatie als deze luister nauw. Tinker bedacht een plek die aansluit bij de missie van COACH om kinderen en jongeren weer in hun kracht te zetten. Een motiverende en stimulerende omgeving die ver afstaat van de wereld van het ziekenhuis, maar ook niet te direct verwijst naar sport- en competitie.

Centraal staat dan ook ‘play’. Bij binnenkomst introduceert een interactieve wand de deelnemers spelenderwijs in de wereld van COACH. Breng de animaties tot leven en word je bewust van een gezonde leefstijl. Consulten vinden plaats in vrolijk gekleurde paviljoens die speels in de ruimte staan. Het vlakken- en lijnenspel refereert aan dat van speelvelden, maar dan door elkaar gehusseld. De ruimte heeft ogenschijnlijk een hoog ‘niets-moet-alles-mag’-gehalte.

In de open (wacht)ruimte worden kinderen uitgedaagd om samen met hun ouders / begeleiders, broertjes en zusjes in actie komen. Via interactieve games (her)ontdekken ze de lol van bewegen en goede voeding. Verzamel bijvoorbeeld al balancerend gezonde producten die op het display uit de lucht komen vallen. Of reik tot het uiterste en help elkaar de juiste verbindingen te maken om de lichtinstallatie in werking te zetten. Stil blijven zitten wachten tot je aan de beurt bent is er niet meer bij!