we are experience designers

observatorium in brorfelde open voor publiek

15-10-2021

Na maanden van voorbereiding opent het Brorfelder Observatorium 16 oktober 2021 haar deuren voor het publiek. Een plek waar het vaak echt donker is, waardoor je volop sterren kunt spotten. Tinker was afgelopen jaar druk bezig met het experience design voor de sterrenwacht en heeft daarin een centrale ruimte, een filmzaal en verschillende workshopruimtes ontworpen.

Ontdek de verborgen geheimen van de biologie, geologie en astronomie. Vergroot de kleinste bergkristallen, kom zo dicht bij de kraters van de maan dat je ze bijna zou kunnen aanraken en ontdek verre astronomische verschijnselen. Met zelfgebouwde optische instrumenten, zogeheten Zoomviewers, zoomt de bezoeker verder in dan voorheen mogelijk was en ontdekt nieuwe dingen. De Brorfelde sterrenwacht draait om het verbreden van onze visuele zintuigen. Bezoekers ervaren het Hoe, Wat en Waarom van het waarnemen van het heelal binnen een setting van medio 20e eeuw.

Stan Boshouwers is enthousiast over het resultaat: ‘Het moest een plek worden voor observatie. Niet alleen het observeren van de sterren, maar veel breder, het waarnemen van de natuur. Met hulpmiddelen zorgen we ervoor dat je niet alleen kunt kijken naar de sterren, maar ook kleine bloemen of insecten kunt bekijken op microscopisch niveau. Voorop staat telkens de interactie tussen mens, natuur en instrument. En dat is exact waar we ons bij Tinker mee bezighouden bij onze opdrachten. Ons vak gaat over nieuwsgierigheid en verwondering en dat kun je dus ook verwachten bij de sterrenwacht in Brorfelde.’

Foto header & foto 1: Thomas Moerkeberg
Foto 2: Martin Kunzendorf

Ontdek meer over het project.