we are experience designers

koning opent nieuwe tentoonstelling nationaal ereveld loenen

01-12-2020

Deze week opende Koning Willem-Alexander het nieuwe herdenkings- en educatiecentrum van Nationaal Ereveld Loenen, dat Tinker mocht ontwerpen. In de tentoonstelling focussen we op verhalen van Nederlandse oorlogsslachtoffers en de inzet van Nederlanders tijdens internationale (vredes)missies. Bezoekers ‘ontmoeten’ nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Een confronterend beeld waarbij je als bezoeker het gevoel krijgt dat dit ook over jou had kunnen gaan. Ondertussen biedt een projectie met verschillende fragmenten op een van de muren perspectief op oorlog en vrede toen en nu. In de ruimte erna staan de veteranen centraal en kom je meer te weten over de militaire missies waaraan Nederland een bijdrage heeft geleverd.

Ontmoetingen met nabestaanden
In de eerste ruimte staan zes spiegels opgesteld, waarop nabestaanden van slachtoffers verschijnen. Die kijken je recht aan en vertellen over hun dierbare die is begraven op Nationaal Ereveld Loenen. Bezoekers staan oog in oog met de nabestaanden van Anton de Kom (verzetsstrijder), Ben Buunk (Engelandvaarder), Philip Schwarz (Joods vervolgingsslachtoffer), Anda Kerkhoven (verzetsstrijder), Raviv van Renssen (militair gesneuveld in Srebrenica) en Timo Smeehuijzen (militair omgekomen in Afghanistan). De verhalen maken duidelijk dat het verdriet na zoveel jaar nog sterk aanwezig is en vaak generaties lang doorwerkt. Tijdens het kijken is de bezoeker zich steeds bewust van zijn eigen spiegelbeeld.

In de aula vind je de militaire missies vanaf 1947 waaraan Nederland een bijdrage heeft geleverd. Naast een feitelijk overzicht van de missies komen ook persoonlijke verhalen van veteranen aan bod. Wat waren de overwegingen en afwegingen van Nederlandse militairen om in een ver land hun leven in de waagschaal te leggen? In de ruimte staat een interactieve touchscreentafel met daarop een grote wereldkaart. De tafel fungeert als een interactieve database van de missies waaraan Nederlandse militairen meededen tussen 1947 en nu. Bij een aantal missies kan ook een interview bekeken worden met een veteraan.

Nationaal Ereveld Loenen
Op het ereveld in Loenen liggen bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers, elk met een eigen verhaal. Tijdens een bezoek aan het ereveld en de tentoonstelling in het nieuwe centrum worden deze verhalen zichtbaar. De Oorlogsgravenstichting wil met het delen van de verhalen overbrengen dat vrede, vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn.

Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen
Naast Ereveld Loenen ligt de veteranenbegraafplaats waar veteranen en desgewenst hun partner worden begraven of hun as uit wordt gestrooid. Het herdenkings- en educatiecentrum, ontworpen door KAAN Architecten, is zowel tentoonstellingsruimte als een aula voor uitvaartbijeenkomsten van veteranen.

Foto's: Rob Gieling Fotografie