we are experience designers

kinderbeleving juliana kinderziekenhuis geopend

12-06-2015

Knuf, Blij, Vouw, C-bot en Vizzel. Vijf vrolijke maatjes die overal opduiken in het nieuwe Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) en de patiëntjes en familie vergezellen tijdens hun verblijf. Tinker imagineers bedacht en ontwierp de geanimeerde kinderbeleving voor het JKZ en het RonaldMcDonald Huis in het HagaZiekenhuis, dat op 12 juni is geopend door Koningin Máxima.

Wondere wereld
De vijf vriendjes wonen in het kinderziekenhuis, in een wondere wereld met als thema zon, zee & strand. Ze geven de kinderen het gevoel dat ze niet alleen zijn. Ieder figuurtje heeft een eigen karakter, en zo is er altijd iemand die met hen meereist, afleidt, laat lachen of informatie geeft.

Het doel is het creëren van een wereld van ontspanning en afleiding, waardoor kinderen én hun ouders minder stress en angst ervaren. "Allemaal belangrijke factoren voor een positievere ervaring in een ziekenhuis, minder pijn bij medische ingrepen en een sneller herstel”, aldus kinderarts Madelon Ruige. “De integraal ontworpen kinderbeleving is speels en verwondert je. Een unieke kans voor het JKZ om zich te onderscheiden op het gebied van ‘Planetree’ (mensgerichte zorg) en ‘healing environment’“.

Wanden komen tot leven
Ruim 4000 m2 uniek grafisch behang in gangen, wachtruimtes en behandelkamers nemen kinderen mee naar de bodem van de oceaan, het strand of hoog in de lucht. Wanden komen letterlijk tot leven met bewegende projecties en interactieve animaties. In de OK-gang, de spannendste plek van het ziekenhuis, lopen Knuf, Blij, Vouw, C-bot of Vizzel zelfs helemaal met hen mee. En als ze wakker worden in de uitslaapkamer, zijn ze er weer!

Een andere magisch plek is de lift. Een animatie in de grote patrijspoort laat kinderen beleven waar ze zich bevinden; onder water (begane grond), op het strand (1e verdieping) of in de lucht (2e verdieping). Is het tijd voor actie en ontspanning, dan kunnen ze terecht op het levensgrote speelschip in het centrale atrium, strandhuisjes op de spoedeisende hulp en de vuurtoren bij de entree.

RonaldMcDonald Huis
In het RonaldMcDonald Huis op de bovenste etage gaat het avontuur verder. In de stuurhut van de ‘kopter’ of het luchtschip vliegen kinderen naar fantasierijke werelden, die ze het ziekenhuis geheel doen vergeten.

 

foto: Studio Oostrum, Gera Nieland