we are experience designers

internationale ontwerpcompetitie voor nieuwe natural history museum in denemarken gewonnen door tinker

31-08-2018

In Kopenhagen verschijnt in 2024 een compleet nieuw Natuurhistorisch Museum. Via internationale aanbesteding is het Nederlandse ontwerpbureau Tinker imagineers uit vier bureaus geselecteerd om de nieuwe scenografie te ontwerpen voor een oppervlakte van 4900 m2. Het tentoonstellingsbudget is 25 miljoen euro en in totaal telt de collectie meer dan 14 miljoen objecten.

Tinker is verantwoordelijk voor het concept en ontwerp (3D, 2D en multimedia) van de nieuwe tentoonstelling. Het centrale thema van het museum is “Our Planet” en bevat de complete geschiedenis van het ontstaan van de planeet 4,5 miljard jaar geleden tot aan de wereld van vandaag. Bezoekers zien hier niet alleen de grote rijkdommen van de natuur, maar ook de invloed van de mens op de planeet. Bovendien ervaren zij hoe ze bij kunnen dragen aan de bescherming van onze aarde.

”We zijn ontzettend vereerd dat we deze opdracht mogen doen en een compleet nieuw eigentijds museum mogen neerzetten. We merken dat Dutch Design het internationaal goed doet.” – Stan Boshouwers, oprichter Tinker Imagineers.

Nieuw museum
Het nieuwe museum, ontworpen door het Deense bureau Lundgaard & Tranberg Architecten, is een fusie van vier vooraanstaande Deense universitaire instituties: The Botanical Garden, the Botanical Museum and Library, the Geological Museum en the Zoological Museum in Kopenhagen.

"De rol van natuurhistorische musea verandert en daar is een andere benadering voor nodig. We willen mensen de diversiteit van de natuur laten ervaren en ze laten inzien welke rol ze daar zelf in spelen. In Tinker imagineers hebben we een perfecte partner gevonden met een geweldige staat van dienst en het vermogen onze visie vorm te geven als een experience die de bezoekers in staat stelt bewuste keuzes te maken voor een duurzame toekomst van onze planeet.” - Peter C. Kjærgaard, museumdirecteur, Natuurhistorisch Museum Denemarken.

Denemarken
Denemarken is bekend terrein voor het Utrechtse bureau. In 2017 opende Tirpitz, een museum volledig geïntegreerd in het duinlandschap, ontworpen door Bjarke Ingels Group en Tinker.