we are experience designers

herbestemd fort k'ijk bij krommeniedijk geopend

04-10-2017

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opende woensdag 4 oktober 2017 in Uitgeest het gerestaureerde en herbestemd Fort K’IJK bij Krommeniedijk in de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed). Het fort heeft een unieke bestemming gekregen als belevingscentrum gecombineerd met begeleid wonen voor jongvolwassen met autisme. Tinker imagineers ontwierp voor natuurorganisatie Landschap Noord-Holland een interactieve lichtlijn door het fort die het stellinglandschap ontvouwt, het interieur van de theeschenkerij en de nieuwe huisstijl.

Stellinglijn
De bijzondere natuur, landschap en cultuurhistorie van de Stelling van Amsterdam komen in Fort K'IJK tot leven. De ruimtes in het fort, binnen en buiten, mens en natuur: alles is met elkaar verbonden. Deze verbinding is letterlijk weergegeven door een lichtlijn. Het manshoge logo voor het fort, eveneens ontworpen als doorlopende lijn,  fungeert als landmark. Bezoekers volgen met een audiotour de lichtlijn door de donkere ruimtes van het fort en ontdekken hoe de Stelling van Amsterdam eerst de mens en later het landschap beschermde. Ze gaan met andere ogen kijken naar het Stellingslandschap. Kijken wordt zien. 

De unieke architectuur en sfeer van het fort wordt aangelicht en zo min mogelijk aangeraakt door te spelen met verbeelding, projecties, licht en donker. Zo ervaren bezoekers bijvoorbeeld met watereffecten en silhouetten hoe inundatie vroeger werd ingezet als verdedigingsmechanisme, maar nu een broedplaats voor zeldzame vogels is. Ook kunnen bezoekers spelen met de camouflage van het fort en het schootsveld rondom.

Even verderop bevatten pilaren bijzondere wereldjes met de voor het oog verborgen processen in de natuur, poëtische projecties op vloeren en wanden laat op de natuurlijke verspreidingsvormen van zaden zien. Sluitstuk is het licht- en schaduwspel waarmee bezoekers de onzichtbare natuur zichtbaar kunnen maken. De lichtlijn leidt de bezoekers naar buiten, waar ze worden uitgenodigd om verder op avontuur te gaan door het stellinglandschap.

Theeschenkerij
De inrichting van de theeschenkerij in de poterne is uitgevoerd in een rustig, natuurlijk kleuren- en materialenpalet passend bij het authentieke karakter van het fort. Na restauratie door Stadsherstel Amsterdam (Hooyschuur architecten + adviseurs) biedt Fort K’IJK een woonplek aan (jong)volwassenen met autisme. Ook kan er onder begeleiding van De Heeren van Zorg dagbesteding plaatsvinden in de theeschenkerij en het bezoekerscentrum. Niet eerder kreeg een fort een woon-zorgfunctie.

Fort K’IJK is geopend voor publiek vanaf 11 oktober, woensdag t/m zondag van 10.00 – 14.00 uur.

Lees meer: http://www.landschapnoordholland.nl/nieuws/prof-mr-pieter-van-vollenhoven-opent-gerestaureerd-fort-bij-krommeniedijk

Foto's: Ted Jansen (opening), Mike Bink (belevingscentrum)