we are experience designers

foodtopia in museum boerhaave geopend

Foodtopia opened in musuem boerhave
11-02-2015

Tinker imagineers heeft voor Museum Boerhaave in Leiden FOODTOPIA ontworpen. De tentoonstelling is een bloemlezing uit ruim een eeuw voedselinnovaties in Nederland. Voedselexpert Louise O. Fresco toont als gastconservator haar persoonlijke top 10 van spraakmakende innovaties voor de toekomst. Van algenappetizers tot personal foods.

FOODTOPIA gaat over de uitdagende vraag hoe er in 2050 9 miljard mensen duurzaam, kwalitatief en hoogwaardig kunnen worden gevoed. Op zoek naar het antwoord, kruipen bezoekers in de huid van wetenschappers."Deze tentoonstelling maakt het verhaal van de innovaties in de voedselvoorziening toegankelijk en aantrekkelijk door een prachtige vormgeving waarbij bijna alle zintuigen geprikkeld worden.", aldus Fresco.

‘Tomatenzaad kost per kilo €50.000,- en is daarmee duurder dan goud’. Deze en andere wist-je-datjes prijken op een installatie van balancerende porseleinen bordjes. Rondom introduceren infographics de facts and figures van de wereldvoedselproblematiek. Het publiek ontdekt de kwesties die letterlijk op het bordje van onze samenleving liggen. Met ‘heilige boontjes’ kan het reageren op stellingen.

Innovaties als kweekvlees, 3D-geprint voedsel, de visversheidscamera, maar ook de elektro-ejaculator, astronautenvoer en het aloude margarine zijn te zien in ‘het foodlab’. Ze weerspiegelen hoe de wetenschap voortdurend naar verrassende en inventieve oplossingen voor het voedselvraagstuk zoekt. Omgeven door potten kleurrijke, eetbare zeewieren en geurextracten ervaren bezoekers dat deze ambitie van alle tijden is.

Maar wat zijn veelbelovende ontdekkingen voor de toekomst? Ondergedompeld in foodtopische beelden schuif je als intrigerend sluitstuk van de tentoonstelling aan bij de interactieve tafel van de toekomst van gastconservator Louise O. Fresco. Trays met onder meer insenctenlolly’s, aardappelzaad en minirobots rollen voorbij. Ontdek het verhaal achter deze innovatieve voedselconcepten door ze van de band te pakken.