we are experience designers

esch2022 - culturele hoofdstad van europa

10-11-2020

Tinker Imagineers mag de slottentoonstelling van Esch2022 - Culturele Hoofdstad van Europa ontwerpen. Als onderdeel van het programma zijn er verschillende tentoonstellingen in de Möllerei in Belval. Dit monumentale pand, dat oorspronkelijk diende als opslagruimte voor grondstoffen en het klaarmaken van de ladingen voor de hoogovens van de vroegere metaalindustrie, wordt speciaal hiervoor gerenoveerd.

De tentoonstelling van Tinker, Perspectives of Europe (werktitel), zal de bezoeker verrassen met nieuwe en onverwachte inzichten. Het biedt de bezoeker een eigentijds beeld van het Europese continent, de mensen, de steden en het leven op het platteland. En blijft hiermee bewust weg van stereotypes en geromantiseerde werkelijkheid.

Met een wervelende multimediale show wil Tinker een frisse blik bieden op waar Europa voor staat en hoe de Europeanen dat zelf zien. Van Tallinn tot Valletta en van Dublin tot Boekarest. De bezoeker wordt meegevoerd in de levendige mix van culturen, geluiden en meningen van het continent, die allemaal samenkomen in een interactieve media-installatie.

Als ontwerpconcept gebruikt Tinker de oude en ongepolijste industriële locatie als een metafoor voor de geschiedenis van Europa: een verhitte smeltkroes waar verschillende volken, culturen en stromingen bijeenkomen, botsen, samensmelten en weer uiteenvallen. De bezoeker krijgt zelf een rol in het fusieproces en is daarmee onderdeel van de tentoonstelling. Doordat bezoekers hun eigen stem en portret achterlaten, maken zij deel uit van de smeltkroes.

Esch2022 - Culturele Hoofdstad van Europa
Niet alleen Esch-sur-Alzette, met 34.000 inwoners de tweede stad van Luxemburg, wordt Culturele Hoofdstad. Het grondgebied van de Culturele Hoofdstad van Europa bestaat naast Esch, uit de elf gemeenten van de Pro-Sud association in het zuiden van Luxemburg en de acht steden van het Franse grondgebied CCPHVA (Communauté de Communes Pays Haut Val d’Alzette).