we are experience designers

back to our roots: tentoonstelling kunstmatige intelligentie in wenen

10-11-2020

Tinker kreeg de opdracht om een immersieve tentoonstelling over Artificial Intelligence (AI) te ontwerpen voor het Technisches Museum Wien in Oostenrijk. Na maanden intensieve samenwerking tussen het museum en het Tinker-team, opent de speciale tentoonstelling over AI, gericht op huidige en toekomstige trends, half december in Wenen. De tentoonstelling 'Künstliche Intelligenz?' (Artificial Intelligence) belicht allerlei mythen rondom deze thema's en geeft de bezoeker een transparante, reflectieve kijk op de utopieën en hysterie rondom humanoïde robots en autonome systemen. Hoe kunnen we AI gebruiken om sociale en technologische verandering te stimuleren en duurzame ontwikkeling te bevorderen? Bezoekers duiken in de zwarte doos van de artificial intelligence en vinden daar fascinerende algoritmes, ingenieuze innovaties en de tijdloze verlangens van nieuwsgierige mensen.

AI in behapbaar formaat
De tentoonstelling wil de onzichtbaarheid en de ongrijpbaarheid van AI ophelderen. Bezoekers ontdekken dat AI niet zo geheimzinnig is als ze dachten. Iedere verdieping in het museum toont een ander aspect van de eindeloze mogelijkheden. Bezoekers komen te weten wat AI is en hoe het werkt en ze leren over de ethische implicaties voor ons sociale leven. Hebben we de technologie die we nodig hebben en hebben we de technologie die we gebruiken ook echt nodig? Daarnaast ontdekken ze creatieve AI-interacties en sluiten ze de tour af met een blik op de toekomst: hoe zal onze mobiliteit veranderen?

Vertrouwd terrein voor Tinker
Wat bijna dertig jaar geleden begon met twee vrienden, Erik Bär en Stan Boshouwers, die een robot bouwden in het kader van hun studie Kunstmatige Intelligentie, is uitgegroeid tot een succesvol bureau in immersief experience design. Stan: 'Ideeën en concepten uit de AI zijn al sinds het begin onderdeel van het Tinker-DNA. Dit zie je ook terug in onze voorliefde voor technische en wetenschappelijke onderwerpen en in de cognitief-psychologische benadering die we hanteren bij het ontwerpen van tentoonstellingen. We zijn helemaal in ons element met projecten zoals deze AI-tentoonstelling voor het Technisches Museum Wien in Oostenrijk. Zulke opdrachten zijn een geweldige bron van inspiratie.' 

Voor eerdere opdrachtgevers vertaalde Tinker vaak fantasierijke wetenschappelijke vraagstukken in aansprekende bezoekerservaringen. Dit leidde tot projecten zoals het Science Centre van de Technische Universiteit Delft en het Anatomisch Theater in Museum Boerhaave in Leiden.