joost luk

3d ontwerper

send me an email
find me on linkedin

Geboren(1) als derde zoon van een lieve schoenmaker en kleuterjuffrouw, die er altijd voor zorgden dat er genoeg kleurpotloden en knutselspullen in huis waren.

Ik dankte ze met een enorme productie van krabbels, kringetjes en koppoters. Gevolgd door een flinke hoeveelheid tanks en tijgers op de lagere school. Van het VWO bracht ik landschapjes en abstracties mee.

En van de kunstacademie (2) eindeloze variaties aan schetsen. Naakten, stillevens en vergezichten. Maar ook mappen vol ontoegankelijke studies. Mijn ouders zullen opgelucht zijn geweest, toen ik voor het theater(3) koos. En even geen vel papier meer aanraakte.

Maar dit was een kleine onderbreking. Mijn dochtertje nam de taak wel over. Ze bleek een gepassioneerd tekenbeest. En terwijl ik thuis trots mijn zelf ontworpen affiches, folders en boekomslagen(4) toonde, toverde zij haar krabbels, kringetjes en koppoters te voorschijn. Toen mijn tweede dochtertje eenzelfde productiviteit aan de dag legde, en ons overstelpte met haar tekeningen, nam ik een besluit: Wat zij doen, moeten zij weten. Maar ik ga me toeleggen op grotere zaken. Die het huis niet in kunnen.

Terwijl ons derde dochtertje thuis de witte vellen kleurde, begon ik museumzalen te vullen met ruimtelijke ontwerpen(5) . Decors, tentoonstellingen, grote gebaren. En hoe meer ik naar haar krabbels keek, hoe meer ik begreep hoeveel plezier we beleefden. Aan het scheppen, aan het op de wereld zetten. Maar ik had mezelf inmiddels een beperking opgelegd: Ik wilde me inzetten voor het scheppen van verwondering. Omdat die ervaring niet vrijblijvend is, maar iemand bewuster laat kijken. Naar zichzelf en zijn omgeving. De stap naar Tinker was maar een klein sprongetje.

history

1963

(1) te Gouda

1984 - 1987

(2) Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg


1987 - 1989

(3) Decorontwerper en acteur binnen theatergezelschap Gang

1989 - 1999

(4) Mede-eigenaar van grafisch en audio-visueel ontwerpbureau [De Gangh’], laboratorium voor esthetica

1999 - 2007

(5) Grafisch en ruimtelijk ontwerper in dienst van Ars Longa Tentoonstellingen