we are experience designers

interactive presentation slot loevestein opened

slot loevestein - 1001 bommen en granaten
slot loevestein - 1001 bommen en granaten

12-05-2014

Slot Loevestein maakt onderdeel uit van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als sluitstuk van deze verdedigingslinie speelt de vesting al 650 jaar een belangrijke rol in de geschiedenis Nederland. Het jubileum was aanleiding voor een verbouwing door de Rijksgebouwendienst en een nieuwe publiekspresentatie, waarbij ook het buitenterrein werd betrokken. In opdracht van de Stichting Museum Slot Loevestein realiseerde Tinker ook het ontwerp voor het interieur van de horeca en museumwinkel.

Loevestein is vooral bekend van de ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist, maar er zijn meer verhalen te vertellen. Met 1001 bommen & granaten komt de explosieve geschiedenis van de vesting en haar bewoners tot leven. Bezoekers kunnen zelf het slot en omgeving ontdekken met een persoonlijke sleutel, waarmee ze spellen kunnen activeren, films kunnen starten en ruimtes kunnen openen.

Tinker bedacht zo’n 20 presentaties en inrichtingen met een mix aan verschillende verhaalvormen, op diverse plekken in de vesting, bijgebouwen en het kasteel. Met steeds drie bewoners van Loevestein in de hoofdrol: een ridder, een gevangene of een soldaat. De gebruikte materialen – hout, staal en steen – passen bij de tijd en plek, en de vele nieuwe media zijn op een subtiele manier geïntegreerd, zodat de historische sfeer behouden blijft.

De opstellingen zijn de ene keer klein en onverwacht, de andere keer interactief. Zoals bij het musketschieten buiten op het vestingterrein, waar beleving en historische informatie samenkomen in een schietspel. Maar binnen is ook veel te zien, horen en doen. Van de ontdekking van de donkere zolder vol oud-bewoners tot kruit maken in de kruit toren. Het nieuwe Loevestein is een belevenis voor het hele gezin.

do you want to stay tuned?