we are experience designers

anatomical theatre in museum boerhaave brought to life

26-06-2014

Het fameuze Anatomische Theater in Museum Boerhaave in Leiden is opnieuw tot leven gewekt. Tinker imagineers heeft hier zes eeuwen wetenschap verbeeld in een zes minuten durend wetenschapsfilosofisch spektakel. Door de ogen van de nieuwsgierige wetenschapper volgt het publiek de ontwikkeling van de geneeskunde en natuurwetenschappen. Op vrijdag 4 juli opent het Anatomisch Theater voor publiek.

Geïnspireerd door de beroemde anatomiecolleges in de 17e eeuw, ontwikkelde Tinker in en om het theater een nieuwe introductie op het museum. Bezoekers nemen net als het publiek toentertijd plaats in de houten banken. Vervolgens komt het oude ‘Theatrum Anatomicum’ tot leven met behulp van moderne technieken. Bezoekers ervaren de verwondering die wetenschappers van alle tijden heeft gedreven. En ze worden nieuwsgierig naar het verhaal rondom de collectie.

De audiovisuele voorstelling speelt zich rondom de bezoeker af.  Projecties op het plafond en de wanden ondersteunen het verhaal. Beneden op de snijtafel ligt het lichaam dat door middel van videomapping verschillende gedaantes aanneemt. Skeletten van mens en dier op de rand van het theater integreren in een mysterieus licht- en geluidsspel. Zo wordt de theaterruimte de kosmos van de nieuwsgierige geest, waar de verbeelding meer dan geprikkeld wordt.

Ook als de show is afgelopen, biedt het theater nog gelegenheid tot verwondering. De buitenkant van het theater is een showcase of curiosities. In deze doorlopende vitrine bevinden zich kleine thematische wereldjes. Via transparante touchscreens kunnen bezoekers het rariteitenkabinet activeren, waarna een collectiestuk onderdeel wordt van een digitale animatie.

De audiovisuele show, rariteitenkabinet en het theater zelf vormen gezamenlijk één integrale preview op de rest van de museumcollectie.

do you want to stay tuned?